Cevaplanmamış mesajlar | Aktif başlıkları görüntüle
| Yazar |
Mesaj |
|
neydergisi
|
Mesaj Başlığı: 23 Agustos 2008 KONYA Bulusmasi Gönderilme zamanı: Çrş Tem 23, 2008 10:34 pm |
|
|
NEYFORUM.BİZ-NEY DERGİSİ KONYA BULUŞMASI
TARİH: 23 AĞUSTOS–2008
SAAT: 09.00
BULUŞMA NOKTASI: MEVLANA KÜLTÜR MERKEZİ
NOT:
1- BULUŞMAYA KATILACAK OLAN NEY SEVDALILARI NEYLERİMİZİ YANIMIZDA BULUNDURALIM LÜTFEN.GÜZEL MEKÂNLARDA HEPBİRLİKTE NEY ÜFLEYİP KEYİFLİ ANLAR YAŞAYACAĞIZ.
2-BERABER NEY ÜFLEYEBİLMEMİZ İÇİN HEPİMİZİN BİLDİĞİ BİRKAÇ ESERİN NOTASINI YANIMIZDA BULUNDURALIM Kİ UYUM İÇİNDE OLALIM.
3-BULUŞMA OKTASINDA BİRBİRİMİZİ KOLAY BULMAK İÇİN NEYFORUM.BİZ YAZAN KÜÇÜK BİR PANKART OLACAK.
4-GİDECEĞİMİZ BAZI MEKÂNLAR BİRBİRİNDEN BAĞIMSIZ OLDUĞU İÇİN, VASITAMIZ MEVCUT OLACAK.
5-ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN OLAN MİSAFİRLERİMİZ YANLARINDA KİMLİK KARTLARINI BULUNDURSUNLAR Kİ, MÜZE GİRİŞLERİNDE İHTİYACIMIZ OLABİLİR.
6-YEMEK-ÇAY V.B TEMEL İHTİYAÇLAR İÇİN YANIMIZDA 30–40 YTL CİVARI BULUNDURULMASI RİCA OLUNUR
7-BULUŞMAYA KATILACAK OLAN HERKES İÇİN EN GEÇ İSİM YAZDIRMA TARİHİ 15 AĞUSTOS CUMA
İLETİŞİM: FATMA NUR DURAN
TEL: 05376711071–05056008498
E-MAİL: www.f.nur444@hotmail.com
GELEBILECEKLER YUKARIDAKI MAIL ADRESINI KULLANARAK BIZE HABER VERIRLERSE TAKRIBI KAC KISI OLACAGIMIZI ONCEDEN PLANLAYIP ONA GORE YEMEK VE CAY ICECEGIMIZ YERLERI KONU ILE ILGILI HABERDAR EDEBILIRIZ. :!:
GİDİLECEK YERLER
MEVLÂNA KÜLTÜR MERKEZİ SAAT: 09.00
BULUŞMA NOKTASINDA ÖNCELİKLE BİRBİRİMİZİ TANIDIKTAN SONRA GEZİMİZ BAŞLAYACAKTIR
MEVLANA MÜZESİ (TÜRBESİ) SAAT: 10.00/11.30
Mevlana Müzesi, eskiden Mevlâna'nın dergâhı olan yapı kompleksinde, 1926 yılından beri faaliyet gösteren müzedir. "Mevlana Türbesi" olarak da anılır.
"Kubbe-i Hadra" (Yeşil Kubbe) denilen Mevlana'nın türbesi dört fil ayağı (kalın sütun) üzerine yapılmıştır. O günden sonra yapı faaliyetler hiç bitmemiş, 19. yüzyılın sonuna kadar yapılan eklemelerle devam etmiştir. Osmanlı sultanlarının bir kısmının Mevlevi tarikatından olması Türbe'ye özel bir önem verilmesini ve iyi korunmasını sağlamıştır. Bağlı bulunduğu Kültür Bakanlığı'na en çok gelir getiren ikinci müzedir. (Birinci Topkapı Sarayı Müzesi) Yabancı turistlerin giriş için yerlilerden daha fazla ücret ödemesi özellikle Mevlana'nın mesajı göz önüne alındığında tepki toplamaktadır. Halk arasında Mevlana Türbesini ziyaret etmenin "yarım hacılık" payesi kazandırdığı yönünde bir inanca rastlanmaktadır. Bu kesinlikle yasaktır.
KONYA SELİMİYE CAMİİ
NOT: Mevlâna Müzesi ile birlikte gezilecektir.
Mevlâna Dergâhının batısında inşaatına II. Sultan Selim'in şehzadeliği zamanında başlanmış (1558–1567) arasında tamamlanmıştır. Camii Osmanlı klasik mimarisinin Konya'daki en güzel eserlerindedir. Kuzeyinde altı sütuna istinat ettirilmiş yedi kubbeli son cemaat yeri ve mermer süveli geçme basık kemerli cümle kapısı mevcuttur. Ahşap kapı kanatlarından sağdakine "Mescitte Mümin, suda balık gibidir." İbareleri mevcuttur. Son cemaat yerinin sağ ve solunda tek şerefeli iki minaresi vardır.
ŞEMS-İ TEBRİZİ CAMİİ VE TÜRBESİ SAAT:11.30–12.00
NOT:Sadece buluşmaya katılanlar Şems-i Tebrizi'nin kim olduğunu öğrenecektir
Eskiden bir mezarlık olan Şems Parkının içinde yer alır. Bugünkü yapı 1510 da Abdülrezzak oğlu Emir İshak Bey tarafından camii ile birlikte elden geçirilmiş ve genişletilmiştir. Kim tarafından yapıldığı bilinmeyen ilk yapının XIII yüzyılında yaptırıldığı ileri sürülmektedir.
Camii ile bitişik durumda bulunan türbe, içten tavanlı, dıştan sekizgen tambur üzerine
piramidal külahla örtülü. Eyvan şeklinde olan türbe camiiye kalem işi süslenmiş ahşap Bursa kemeriyle açılır. Diğer yönlerde biri altta, diğeri üstte olmak üzere ikişer penceresi var. Türbenin duvarlarında herhangi bir bezeme yok. Tavanı ise geometrik motiflerle süslenmiş.
Üzeri örtülü sandukanın altında, önceleri bir kuyu olduğu sanılan, mumyalık bulunuyor. Gövdesi taştan tambur ve külahı ise tuğladan yapılan türbe; 1977 de tamiri sırasında orijinalliğini maalesef kaybetmiş.
ALÂEDDİN CAMİİ SAAT: 12.00–12.30
Konya Karatay ilçesinde, Alâeddin Tepesi’nde bulunan Alâeddin Camisi Ulu Cami olarak da isimlendirilmektedir. Selçuklu Sarayı’nın yakınında yapılan bu caminin kuzeye açılan kapısı üzerindeki dört satırlık kitabesinden Sultan Alâeddin Keykubat tarafından tamamlandığı yazılıdır.
Alâeddin Camisi, bütünüyle tek dönemde yapılmış bir cami değildir. Bu nedenle de değişik malzemeler kullanılmıştır. Yapımında daha önceki dönemlere ait çeşitli mimari parçalar kullanılmıştır. Bunların başında Eski Çağ kitabeleri, Grekçe yazılar, kilise mimari malzemeleri gelmektedir. Caminin dış cephesinde, batı yönündeki duvarlarda kemer açıklıklarını birbirinden ayıran payeler Bizans yapılarından getirilmiştir. Caminin içerisindeki üst örtüyü taşıyan kemerleri destekleyen sütunlar ve bunların başlıkları da devşirme malzemelerdir
Caminin ibadet mekânındaki kubbe ve mihrapta kalan izlerden içerisinin çinilerle kaplı olduğu anlaşılmaktadır. Mozaik kakma tekniğindeki bu çinilerde rozetler ve örgü motifleri dikkati çekmektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 1968 yılında cami içerisinde yaptığı yenileme çalışmaları sırasında mihraba ait çini parçaları bulunmuştur.
ALÂEDDİN TEPESİ SAAT: 12.30–14.00 NOT: Burada simit ve çay molasından sonra uygun bir yerde ney üfleyeceğiz
Bu tepe Konya da ikamet eder. Aklınıza küçük bir tepe gelmesin. Alâeddin tepesi dünyanın en büyük yığma tepesidir. Etrafı 1 km... daha açıklayıcı olması için üzerindekileri sıralıyorum:
1-) 3000 kişilik Selçuklu devletinden kalma tarihi Alâeddin Keykubat Camii.(bu camiinin bahçesinde 7 tane Selçuklu hükümdarının türbesi vardır.)
2-) Düğün salonu
3-) 4 adet çay bahçesi
4-) 2 adet çocuk parkı
5-) 2 adet tuvalet
6-) Binlerce ağaç
7-) Hediyelik eşya dükkânları
8 -) Ordu evi
9-) Balona havalı tüfekle atış poligonu
10-) Oto park.
11-) Selçuklu devletinden kalma tünel (200 km yi geçer. Bir ucu Alâeddin tepesinde diğer ucu göller yöresindedir. Kapısı kilitlidir ve giriş yasaktır)
12-) Selçuklu mimarisine ait horasan harcında yapılmış duvar.
13-) 18 adet tatlı su çeşmesi
14-) Ekmek arası köfte, balık ekmek, bal kaymak, kuruyemiş vs. büfeleri.
NOT: Tepeye giriş ücretsizdir. Çimlerine basmak, çimlerde yatmak, kalkmak, oturmak, zıplamak, hoplamak vs serbesttir. Ayrıca dışardan yiyecek getirmekte serbest
NOT: Şuanda Karatay Medresesi tadilâtta eğer gezi tarihine kadar tadilât sonuçlanırsa gezilecektir; fakat sonuçlanmaz ise aşağıda tanıtımı yapılan İnce Minare Müzesi gezilecektir.
KARATAY MEDRESESİ VEYA İNCE MİNARE MÜZESİ SAAT: 14.00–14.30
Karatay Medresesi, Konya'da Anadolu Selçukluları devrinde, 1251 yılında Selçuklu veziri Celaleddin Karatay tarafından inşa ettirilen medrese.
Konya'da Alâeddin tepesinin eteğinde yer alan medrese çinileri ile ünlüdür. Anadolu Selçukluları devrinde kültür hayatında önemli bir yer tutan medrese, Mevlana Celaleddin Rumi döneminde dervişlerin buluşma yeri olmuş, 19. yüzyıl sonlarında terkedilmiş, 1955'te tamir ettirilerek Konya Karatay Medresesi Çini Eserleri Müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Tek katlı yapı sille taşından yapılmıştır. Gök ve beyaz mermerden yapılmış yazı ve desenlerle süslü kapısı taş işçiliği şaheseridir. Medrese duvarlarında turkuaz, siyah, lacivert renkte çiniler kullanılmıştır.
Karatay Medresesi kapalı tipte bir medresedir. Bu medrese mana olarak çok yoğundur. Sembolik birçok öğe barındırır. Örneğin; ortadaki havuz yeraltını simgeler, kare duvarlar yeryüzünü, onun üstünde kubbe gökyüzünü (çiniler turkuaz renktedir),kubbeden çıkan diğer ufak bir kubbe de arşı sembolize eder. Ayrıca "...O'nun kürsüsü, bütün gökleri ve yeri kaplayıp kuşatmıştır." ilahi beyanı geçen Bakara Suresi 255.ayet-Ayetel Kürsi-bu kubbeye işlenmiştir.
İNCE MİNARE MÜZESİ
Konya İli, Selçuklu İlçesi'nde, Alâeddin Tepesi'nin batısındadır. Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus Devrinde Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından, hadis ilmi öğretilmek üzere 663 H.(1264 M.) yılında inşa ettirilmiştir. Yapının mimarı Keluk bin Abdullah'tır.
Darü-l Hadis Selçuklu Devrinin avlusu kapalı medreseleri grubundadır. Tek eyvanlıdır. Doğusunda yer alan taçapı, Selçuklu Devri taş işçiliğinin en güzel örnekleri arasındadır.
Giriş kemerinin iki tarafında yer alan üçer küçük sütun ve kemer kavsarası bitkisel ve geometrik motiflerle süslüdür.
Taç kapıdan çapraz tonozlu mekâna geçilmektedir. Cepheden bakıldığında fark edilemeyen bu mekân, binanın esas eyvanı için simetri teşkil etmektedir. Bu mekânın yan duvarlarındaki iki adet niş mimariye estetik kazandırmıştır.
Çapraz tonozlu giriş bölümünden divanhaneye girilir. Ortasında havuzu bulunan üzeri kubbeli, kare planlı avlunun güney ve kuzeyinde beşik tonozlu dikdörtgen planlı öğrenci hücreleri bulunmaktadır. Kubbeye geçiş pandantiflerle sağlanmıştır. Kubbe kasnağında kûfi yazı ile "El-Mülkü-Lillah" "Ayet'el Kürsi" yazılıdır. Yapı ışığını, mazgal ve dikdörtgen pencereler ile kubbede yer alan fenerden sağlamaktadır.
MERAM’DA YEMEK (MEŞHUR ETLİEKMEK vb.) SAAT: 15.00–16.00
MERAM
Meram’ı anlatmak için kurulacak cümlelerin hâkim öğeleri tarih, yeşil ve sudur.
Meram; Yüzyıllar boyunca şairlere şiir, âşıklara terennüm ilham eden güzel.
Meram, yemyeşil bir tabiat dokusudur. Meram Konyalının akciğeridir. Onunla solunum yapar.
Taşı, toprağı aşkla yoğrulmuştur. Hava ayrı bir güzellikte, toprak ayrı bir özellikte; meyve, sebze ayrı bir bereketlilik ve lezzettedir Meram’da. Meramlı olmak, Meram’da yaşamak, Meram’ı tanımak, Meram’ın özelliklerini ve güzelliklerini tatmak bir ayrıcalıktır, herkese nasip olmaz.
Göz, toprağın ve ağacın yeşillikleriyle; gökyüzünün derin mavilikleriyle dinlenir, Meram’da.
Sözlüklerde, “İstek, amaç, gaye, maksat” anlamına geldiğinden bahsedilen “Meram” kelimesi, Konya ilinin üç merkez ilçesinden biridir. Atasözleri arasında “Meramın elinden bir şey kurtulmaz” olarak yer alırken, deyimlerde “Meramını anlatmak, Merak ekmek” şeklinde geçmekte; bunlar da “isteğini, derdini anlatmak, üstüne düşmek, yapmak istemek” anlamlarına gelmektedir.
Medeniyetimizin en görkemli eserlerine sahip Konya’nın tarihi varlığının önemli bir kısmı da Meram sınırları dâhilindedir.
MERAM GEZİSİ SAAT: 16.00–17.00
AKYOKUŞ’TA KONYA MANZARASI İZLEME SAAT: 17.00–17.45 NOT: Burada çay molası verilecektir.
MEVLÂNA KÜLTÜR MERKEZİ ULUSLARARASI MEVLÂNA KÜLTÜR MERKEZİ’NDE HER HAFTASONU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN DÜZENLEDİĞİ SEMA AYİN-İ ŞERİF'İ İZLEME YER:MEVLÂNA KÜLTÜR MERKEZİ BÜYÜK SEMA SALONU SAAT: 21.00
NOT: O akşam Sema Ayin-i Şerif'i Acemaşiran Makamında yapılacaktır
[b]SUNUMU HAZIRLAYAN: FATMA NUR DURAN ( fatma nur)
HATİCE ESRA DURAN
En son neydergisi tarafından Prş Ağu 28, 2008 7:46 pm tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
zahter
|
Mesaj Başlığı: Gönderilme zamanı: Prş Tem 24, 2008 9:16 pm |
|
Kayıt: Cum Nis 04, 2008 3:40 pm Mesajlar: 190 Konum: Kocaeli
|
|
yine çok güzel bir etkinlik düzenlenmiş ama ben malesef katılamıyorum. gezi 24 ağustos üzerinden düşünülüyordu siteye bugün girebildim tarih 23ü olarak kesinleşmiş. kısmet şimdiden gidecek herkese vaktini güzel geçirmesini diliyorum. 23 ağustosta ehliyet sınavları olacak malesef katılamıyorum.
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
mimarabya
|
Mesaj Başlığı: Gönderilme zamanı: Cum Tem 25, 2008 12:26 am |
|
Kayıt: Prş Kas 22, 2007 8:25 pm Mesajlar: 438 Konum: İSTANBUL
|
|
hazırlayan arkadaşımızın ellerine,emeğine sağlık...memleketimize yapılacak geziye katılmayı umarım Mevlam nasip eder:/herkese güzel vakitler geçirmeleri dileğiyle şimdiden...Hu ile
_________________ ney'di bir araya getiren şey bizi.....
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
fatma nur
|
Mesaj Başlığı: Gönderilme zamanı: Cum Tem 25, 2008 10:57 am |
|
Kayıt: Pzr Ara 23, 2007 9:51 pm Mesajlar: 673 Konum: KONYA
|
efendim buluşmaya katılacak ve isim yazdracak olan arkadaşlarımızın, forumdaki isimlerini de eklemeleri rica olunur..
ben biraz meraklıyımdır da 
_________________ Söyle ey Ney ne seni nâlân eden
Söyleten hem inleten efgân eden
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
sevval
|
Mesaj Başlığı: Gönderilme zamanı: Cum Tem 25, 2008 11:06 am |
|
Kayıt: Cum Kas 30, 2007 11:56 am Mesajlar: 1719 Konum: şehr-i İstanbul
|
_________________ "Gel gör beni aşk ney'ledi...."
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
fatma nur
|
Mesaj Başlığı: Gönderilme zamanı: Cum Tem 25, 2008 11:09 am |
|
|
sevval yazdı:
peki efendim öyle olsun sizler nasıl isterseniz
nasıl olsa eninde sonunda öğrenirim ben 
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
Pençgah
|
Mesaj Başlığı: Gönderilme zamanı: Cum Tem 25, 2008 11:40 am |
|
|
|
Cumartesi günü olduğu için gelemiyorum maalesef ( iş nedeniyle ). Bir çok kişi de benim gibi iş nedeniyle gelemeyecektir.
Ayrıca bir arkadaşın da belirttiği gibi o tarihte ehliyet sınavı da var.
Neden Pazar değil de Cumartesi günü buluşma günü olarak seçildi? Bir sebebi var mı?
_________________ Hiçim çok şükür...
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
fatma nur
|
Mesaj Başlığı: Gönderilme zamanı: Cum Tem 25, 2008 11:52 am |
|
|
|
efendim istanbul ve diğer yolculuğu uzun saatler alan şehirlerden buluşmamıza katılacak olan misafirlerimizin pazar akşamı yola çıkıp, ertesi gün mesaiye
başlamaları kendileri açısından yorgunluk sebebi ile sıkıntı oluşturacağı düşüncesi ile cumartesiye alındı..
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
MURADIM
|
Mesaj Başlığı: Gönderilme zamanı: Cum Tem 25, 2008 11:57 am |
|
|
|
şayet gelecek olursak (ki çok istiyorum gelmeyi) akşam dönüşümüz kaç gibi olur?
bu soruyu sormak için erken olabilir belki ama uçakla dönerim istanbula diye düşündüm. bileti de şimdiden almakta fayda var bildiğiniz üzere...
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
Pençgah
|
Mesaj Başlığı: Gönderilme zamanı: Cum Tem 25, 2008 11:58 am |
|
|
|
Hayırlısı olsun.Nasibimiz değil ise yapabileceğimiz birşey yok tabii ki.
_________________ Hiçim çok şükür...
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
mustafa
|
Mesaj Başlığı: Gönderilme zamanı: Cum Tem 25, 2008 11:59 am |
|
|
|
Cumartesi olmasının bir başka nedeni de
Konya Büyükşehir Belediyesinin her cumartesi Mevlana Kültür Merkezinde düzenlediği Sema Ayin-i Şerifine katılmak..
muhabetle..
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
mustafa
|
Mesaj Başlığı: Gönderilme zamanı: Cum Tem 25, 2008 12:34 pm |
|
|
|
Konya'ya İstanbul'dan ulaşım ile ilgili kısa bilgiler:
Uçakla:
Türk Hava Yolları: İstanbul-Konya -23 Ağustos-kalkış:07.10 varış: 08.20
Konya-İstanbul -23 Ağustos-kalkış:22.30 varış: 23.45
Otobüsle:
KONTUR, ÖZKAYMAK..vb İstanbul(Esenler)-Konya- 22 Ağustos Kalkış: 21.00, 22.00, 23.00 varış: 08.30 (23 Ağustos)
Trenle:
TCDD: meram eksperesi----İstanbul(haydarpaşa)-Konya-22 Ağustos- kalkış: 19.20 Varış: 08.21(23 Ağustos) rötarlı gelmektedir
içanadolu mavitreni--İstanbul(haydarpaşa)-Konya-22 Ağustos- Kalkış: 15.10 Varış: 03.35(23 Ağustaos)
Özel oto ile:
istanbul-Ankara arası otoyol - hız sınırı 120 km/h
Ankara-Konya arası duble yol - hız sınırı 90 km/h (24 saat radar kontrolü var)
hayırlı yolculuklar..
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
SUZİDİLARA
|
Mesaj Başlığı: Gönderilme zamanı: Cum Tem 25, 2008 1:35 pm |
|
Kayıt: Pzt Oca 21, 2008 2:30 pm Mesajlar: 971 Konum: Bursa
|
Çok güzel bir gün geçireceğinizi düşünüyorum. Geçireceğiniz diyorum çünkü maalesef şu durumda benim katılabilmem için bir mucize lazım. O gün müsait değilim ne yazık ki... Ama Bursa buluşmasındaki gibi, kayıtları bizlerle paylaştığıızda bir nebze olsun biz de üzüntümüzü unutmuş oluruz inşallah. Sevgiler...
_________________ AŞK'ın hiçbir sıfata ve tamlamaya ihtiyacı yoktur. Başlı başına bir dünyadır AŞK. Ya tam ortasındasındır,merkezinde, ya da dışındasındır,hasretinde...
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
neydergisi
|
Mesaj Başlığı: Gönderilme zamanı: Cum Tem 25, 2008 3:06 pm |
|
|
|
Ck teskkurler mustafa by bilgiler icin
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
sevval
|
Mesaj Başlığı: Gönderilme zamanı: Cum Tem 25, 2008 5:05 pm |
|
Kayıt: Cum Kas 30, 2007 11:56 am Mesajlar: 1719 Konum: şehr-i İstanbul
|
mustafa bey maşallah bütün seçenekleri sunmuşsunuz...
_________________ "Gel gör beni aşk ney'ledi...."
|
|
| Başa Dön |
|
 |
Kimler çevrimiçi |
Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir |
|
Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu foruma eklentiler gönderemezsiniz
|
|